Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
RH

Kruton

10. 8. 2010 12:59
Vietnamští obchodníci

Daří se jim, protože neplatí daně a když tak drobné. Další výhodou je skromnost, protože Češi chtějí dovolenou a nějaké to volno, bez čehož se Vietnamci obejdou, to je způsobeno tím, že pocházejí z rozvojového světa a doma na to nejsou zvyklí. Osobně jsem sledoval spolužáka syna, jehož rodiče vzhledem ke své prodejně neměli čas na dítě a to si nosilo chipsy na svačinu a rodiče neměli za celých 9 let ani jednou čas přijít na třídní schůzku, což by si asi Češi našli. Navíc jim nezbývá než živnostničit, jelikož mají velmi často problémy s jazykem a jsou hůře zaměstnatelní. Stalo se mi, že jsem v jedné takové prodejně potravin v centru Prahy poptával koláč a dostalo se mi jen nejisté kroucení hlavou od dvou prodavačů a neustálé opakování slova "koláč", evidentně takto daleko jejich slovní zásoba nesahala. Pravda ale je, že mnohé krámky jsou výborně vedeny a zásobeny a zákazníka často uspokojí lépe než supermarkety. 

0 0
možnosti
MB

buxus

10. 8. 2010 12:50
U nás v Praze je to tak ...

Např. v ulici máme specializovanou prodejnu chleba a pečiva. K večeru je chleba již poněkud okoralý a pečivo buď není vůbec nebo je lehce zgumovatělé. Ta paní co tam prodává, v šest krám zavírá a jde si přes ulici do vietnamské večerky koupit čertvý chléb a pečivo, protože ta má otevřeno do 22.00 a v pět večer si majitel přiveze chléba pečivo čerstvé.

0 0
možnosti
PM

kimos

10. 8. 2010 12:50
Večerka = Convenience store concept

rozhodně není o tom, že máte nižší ceny. Přesně naopak, spoléháte na to, že lidé si připlatí, když to mají hned u domu a nemusí nikam večer chodit nebo jezdit. Takže v nižších cenách to asi nebude. Spíš bych se podíval na "náklady", tj když třeba nemusíte do svých nákladů započítat odvody na zdravotní a sociální pojistění atd. proč si jinak myslíte, že v zemích, kde se toto přísně kontroluje (Německo) podobné obchody vůbec nejsou?

0 0
možnosti
O

oooo

10. 8. 2010 12:48
A mají dobrou štěkanou a psíčkovou !

"vietnamský obchodník obstarává levné zboží pro své zákazníky."

Akorát, že se občas ve městě ztrácejí psi :-).

0 0
možnosti
PD

DolevaP

10. 8. 2010 12:44
Mno

tak jak kde asi, že ano. Například v Olomouci na Nových sadech jedna živoří (ne, nenaplňuje ani malinko argumenty vznesené v článku) a 2 další pokusy neměly trvání víc než 1-2 měsíce.

0 0
možnosti
  • Počet článků 70
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2033x
:) :) :)