Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
EK

Deleter

10. 8. 2010 13:48
Mno.

"České" samoobsluhy zavírají v 7-8. Mají čerstvé zboží. Vietnamci (večerky) hypermarketům nekonkurují, nýbrž je doplňují. Výběr zboží, nakupování zboží i ostatní přednosti, přisuzované článkem vietnamcům, dělají i čeští provozovatelé večerek.

Podstatný rozdíl spočívá v tom, že český člověk je zvyklý dělat za nějaké peníze 40 hodin týdně, jiní lidé jsou ochotní dělat za menší peníze 140 hodin týdně. V tom je rozdíl.

0 0
možnosti
L

Lewis

10. 8. 2010 13:43
účetnictví neexistuje, daně se nemusí platit?

Jasně a finančák jen tak sám od sebe všechny vietnamské večerky vesele ignoruje, anebo i ten nejmenší krámek ho uplácí, že... A všechny možné hygienické, obchodní inspekce, atd., jakbysmet...

Se mi fakt líbí, jak se místní xenofobové nemůžou prostě smířit s tím, že vietnamčíci holt dřou víc, no.

0 0
možnosti
PM

kimos

10. 8. 2010 14:38
Rozdíl mezi Vietnamským obchodníkem a českým je také

v tom, že ten vietnamský jde a "preventivně " uplatí úřady, aby měl pokoj, tak je na to zvyklý z domova..a pak si může dělat, co chce.. . český tohle neudělá, možná bude chtít někoho podmáznout když dorazí kontrola.ale to už je obvykle pozdě....holt jiná kultura....

0 0
možnosti
LB

lpg

10. 8. 2010 13:36
Diskuse dle očekávání...

Ale co takhle - bydlím kousek od Arkád, kde je Spar. Stejně daleko od domu, ale na druhou stranu, mám vietnamskou večerku.  A chodí tam celkem dost lidí -  jde o to, že když mi dojde mléko, nebo chleba či rohlíky, mám možnost vyrazit do Sparu, nebo skočit do večerky. Tak jdu raději do večerky, protože kvůli jednomu mléku, byť je ve večerce o cca tři koruny dražší,   se nebudu 40 minut prodírat davy lidí ve Sparu. Stejné je to s cigaretami nebo pečivem. Velké nákupy pak dělám ve Sparu, ale v podstatě je to tak, že týdně tak 1x  "vyplením" Spar a 2-3x večerku. A zjišťuju, že je nás dost.   Žádný super kšeft, ale řekl bych, že na přežití  jim to stačí.

A já jsem rád, že tam jsou.

0 0
možnosti
C

certik_bertik

10. 8. 2010 13:32
vzhledem

k tomu že asi účetnictví neexistuje a daně se platit nemusí spolu s pančovaným chlastem, to si normální samoška dovolit nemůže

0 0
možnosti

Dr No

10. 8. 2010 13:53
Re: vzhledem

Víte, na vašem místě bych takovou péči o to, aby stát dostal víc peněz, vůbec neměl. Ať vybere stát na daních kolik chce, stejně se všechno, co nepadne a opravdu nutné výdaje, rozkrade. Platí jednoznačně, že čím víc peněz přijde do erární kasy, tím víc budou ti, kteří do ní můžou sahat, krást a rozhazovat

0 0
možnosti
TK

koutlosh

10. 8. 2010 13:26
Jak se to vezme

na rohu Karlínského náměstí byla svého času malá samoobsluha s chabým výběrem zboží a dvěma věčně otrávenýma českýma prodavačkama. Nikdo tam moc nechodil, tak to prodali. Teď tam jsou, místo od devíti do šesti, od šesti do dvaadvaceti dva usměvaví Vietnamci, co se můžou přetrhnout, aby vyhověli, chovají se vždy velmi vstřícně a zdvořile, výběr je podstatně, ale opravdu podstatně lepší. Kvalita je také na vyšší úrovni. Nemluvě o tom, že na mou žádost nyní ve výběru piv, které najdu v lednici, nyní najdu i svou oblíbenou značku. Myslím, že za těchto okolností je úspěch vcelku logický, kam jsem dřív téměř nepáchnul, tam  chodím takřka denně. Ne všichni jsou takoví, to je jasné. Akorát s tou cenou bych nesouhlasil, menší obchodník v tomto nikdy nemá šanci konkurovat většímu řetězci.

0 0
možnosti
R

Roman35

10. 8. 2010 13:10
Na jeden takovej obchod koukám z okna.

Je tam pokladní, doplňovač (nejspíš majitel), pak jeden přicmrdávač (nejspíš otec majitele) který většinu dne sedí na plastové židli před obchodem , kouří a zdraví těch pár zákazníků kteří během dne přijdou. Další dva dělají zásobovače, křižují Kauflandy, Lidly, Penny a další obchody kde je právě nějaká slevová akce. Nechci nikoho z ničeho podezírat, ale rozhodně těmto osobám nevěřím že je to jejich jejiná činost kterou zde vykonávají. Možná jediná legální. Přeci jen jsme v EU a Česká republika je ideální vstupní branou dál na západ.

0 0
možnosti
ST

Stará turistka

10. 8. 2010 13:21
Re: Na jeden takovej obchod koukám z okna.

Těžko říct, jak to vedou... to, že na jeden živnostňák jede víc lidí, protože jsou pro nás těžko rozeznatelní, je známá věc... Dále bych si nedělala iluze o podmínkách skladování potravin, prošlých lhůtách, vůbec původu potravin... Ty kontroly ve vietnamských alias čínských restauracích nezjistily moc hezké věci.

Jistě, jsou úslužní.... ale stejně mám takový divný pocit, když mi markují zboží a přitom si ti dva maníci za kasou mezi sebou něco vykládají ve svém rodném jazyce. To je opak zdvořilosti k zákazníkovi.

0 0
možnosti
K

kočičkamňau

10. 8. 2010 13:08
názor

všímavému pozorovateli by mohlo neuniknout,to že je dost možné,že obchůdky jsou otevírány mafií a perou prachy,proto mají na vybavení a široký sortiment a je všude totožný,prodejci jsou bezejmenní,niko-li majitelé a majitelé si čistí prachy z nelegálního dovozu různého šmejdu a pěstování marihuany ve velkém a zásobováním celé Evropy.Český obchodník prostě tolik peněz na vybavení a zásoby nemá,proavda není flexibilní,má spotřebu vyšší a měl by platit daně a sociální a zdravotní.U nás v okolí se i obchůdky místy liší,jsou i takové,kam noha nevstoupí a zboží mají pořád stejné,takže ten pes tam někde zakopaný bude.Ne všichni Vietnamci jsou tak schopní a pracovití,že si otevřou vlastní obchůdek,zlatý voči.;-D

0 0
možnosti

oldiess

10. 8. 2010 13:13
Re: názor

podobně slouží jako pračky směnárny

0 0
možnosti
DD

danaja1

10. 8. 2010 13:08
obchody

Já osobně jdu do vietnamského obchodu jen když už mi nezbývá nic jiného. Vadí mi chaos přecpaného zboží a o čerstvosti potravin mám taky svoje pochyby - strhané, přelepené cedulky, ne zrovna dvakrát fungující chladící pulty.A jestliže dříve bylo na tržnicích zboží levnější, tak dnes v kamenných obchodech už to moc neplatí, alespoń tady na Praze 6.

0 0
možnosti
C

chota

10. 8. 2010 13:06
Zajímavé

je, že když jsem ráno v 7 hod navštívil Tesco ve Vršovicích, tak u pokladen vždy stáli vietnamští nákupčí s plnými vozíky zboží, se kterými poté uháněli někam k Vinohradům, pravděpodobně  do svých večerek. Nevím, za kolik tam takto opatřené zboží prodávají, ale o moc dráž než v Tescu to asi nebude, to by jim tam nikdo nechodil, neboť o luxusu služby to určitě není. Takže zbývá otázka, proč to vlastně takto dělají a zda se to vůbec může vyplatit. Nebo že by pouze pračky peněz??

0 0
možnosti
K

kočičkamňau

10. 8. 2010 13:09
Re: Zajímavé

přesně,já jsem taky z Vinohrad:-)

0 0
možnosti
JS

Bobo

10. 8. 2010 13:00
no

navím,navím s těmi cenami.

0 0
možnosti
  • Počet článků 70
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2033x
:) :) :)