Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Proč je stereotypní zobrazování menšin problém?

Přemýšleli jste nad tím, jaký vliv může mít nejen obsah, ale i jazyk použitý ve zpravodajství o migrantech? Zejména ve společnosti, jako je ta česká, kde nemá běžný občan téměř žádný kontakt s migranty či uprchlíky? 

Imigranti v médiích

Média nezřídka zobrazují menšiny a jejich členy stereotypně. Například Romové jsou považováni za kriminálníky, uprchlíci z Blízkého východu jsou vnímáni jako hrozba pro evropské hodnoty a muslimové jako náboženští fundamentalisté. Jak ale takové stereotypy působí na čtenáře a posluchače mediálních sdělení? Sylvie Graf, která působí na Psychologickém ústavu Univerzity v Bernu, se právě těmto tématům věnuje a na svém blogu přináší zajímavé poznatky nejen ze svého výzkumu, ale i z podobně zaměřených výzkumů svých kolegů.

Sylvie Graf si v rámci výzkumného projektu Imigranti v médiích  klade za cíl zjistit, jakým způsobem média formují předsudky a postoje vůči různým skupinám imigrantů v různých kulturních kontextech (například Vietnamci a Romové v České republice, Kosovští Albánci a Italové ve Švýcarsku, nová vlna uprchlíků v dalších zemích EU). Zaměřuje se jak na vliv obsahu mediálních zpráv o imigrantech (pozitivní, negativní, ambivalentní zprávy), tak na vliv jazyka použitého pro popis etnicity imigrantů (pomocí podstatných a přídavných jmen). Soustředí se na psychologické procesy aktivované na základě těchto mediálních zpráv jako emoce nebo stereotypní vnímání. Klade důraz na srozumitelné předávání vědeckých zjištění profesionálům, kteří informují o imigrantech a ovlivňují tak veřejné mínění.  

 

Afroameričan zloděj a Latinoameričan lenoch?

Podobné otázky jako Sylvie Graf si kladla také Srividya Ramasubramanianová z univerzity A&M v Texasu, která sledovala afroamerické a latinskoamerické menšiny v USA. Zaměřila se na dva nejčastěji zmiňované kulturní stereotypy spojené s těmito menšinami, a to kriminalitu a lenost. Srividya Ramasubramanianová zjistila, že stereotypní zobrazení menšin v médiích názory účastníků výzkumu ovlivnilo. Čím negativnějšímu zobrazení těchto menšin byli účastníci výzkumu vystaveni, tím negativněji naladění vůči těmto menšinám byli. Podstatná je i skutečnost, že předsudky vůči minoritám se u účastníků výzkumu neprojevily jen na úrovni pocitů, ale přenesly se i jejich do jednání. Konkrétně pak byli proti snaze politiků o podporu těchto menšin. Účastníci, kteří byli negativně naladěni vůči menšinám, zároveň vnímali negativně i snahu politiků o afirmativní akce, jakožto špatný způsob boje proti rasové diskriminaci.

Zmíněné výzkumy naznačují, že lidé ovlivnění sledováním stereotypního zobrazování menšin v médiích, mají tendence tyto stereotypy v souladu se sledovaným mediálním obsahem názorově přebírat a sami pak hodnotí menšiny negativněji. Nálad ve společnosti si samozřejmě všímají politici. V takto negativně naladěné společnosti je méně pravděpodobné, že se menšinám z jejich strany dostane podpory.

 

Filmy a televizní seriály pomáhají

Souvislost negativního zobrazování migrantů v médiích s vytvářením předsudků sledoval i výzkum italského vědce Emilia P. Visintina. I jeho poznatky poukazují na podstatnou úlohu médií při utváření postojů veřejnosti k migraci. Podle něj má většinová italská společnost omezený přímý kontakt s imigranty, a proto jsou pro mnoho Italů primárním zdrojem informací o migrantech média. Ukazuje se ovšem, že informace s touto tematikou jsou dvakrát častěji podávané spíše v negativním duchu. Pokud však mají lidé s migranty přímou zkušenost, obvykle ji hodnotí pozitivně. Z výzkumu dále vyplynulo, že v případě, kdy lidé sledovali zpravodajství o migrantech, docházelo u nich k nárůstu znepokojení a poklesu empatie vůči migrantům. Zatímco v případě, kdy lidé sledovali filmy a televizní seriály, v nichž byly hlavními hrdiny migranti, došlo k potlačení předsudků a zvýšení důvěry vůči migrantům.

Na další zajímavosti z výzkumů na téma mediálního zobrazování migrantů se můžete podívat na http://immigrants-project.eu/.

Autor: Migrace v souvislostech | úterý 30.1.2018 11:22 | karma článku: 9,29 | přečteno: 1245x
  • Další články autora

Migrace v souvislostech

Praha hledáčkem cizince

Když jsem, tehdy ještě v minulém století, Prahu navštívil poprvé, byla z toho láska na první pohled.

27.12.2017 v 10:00 | Karma: 20,96 | Přečteno: 766x | Fotoblogy

Migrace v souvislostech

Hassan Ali Djan: Příběh dítěte, které vyrostlo příliš brzy

Hassan Ali Djan pochází z Afghánistánu. Je autorem autobiografické knihy Afghánistán. Mnichov. Já. Ve své knize popisuje svůj odchod z Afghánistánu, tíživou cestu do Evropy a začátky v nové zemi, kterou časem přijal za svůj domov.

22.12.2017 v 10:00 | Karma: 11,99 | Přečteno: 653x | Kultura

Migrace v souvislostech

Mikuláš do každé vietnamské večerky

„A teď budou Češi říkat, že už jim bereme i jejich svátky a zvyky,” pronesl v položertu mladý vietnamský dobrovolník, který 5. prosince 2017 stál na rušné pražské ulici převlečený za čerta.

20.12.2017 v 14:00 | Karma: 29,30 | Přečteno: 1124x | Společnost

Migrace v souvislostech

Mezi Pegidou a kurzem němčiny: jak funguje integrace uprchlíků v Drážďanech?

Nejpozději od památného výroku kancléřky Merkelové „Wir schaffen das!“ (Zvládneme to!) se pohledy odpůrců migrace, ale také aktérů a organizací zabývajících se integrací v různých zemích Evropy upírají do Německa.

4.7.2017 v 18:34 | Karma: 13,15 | Přečteno: 1847x | Společnost

Migrace v souvislostech

Svátek práce: jak čeští imigranti v USA psali dějiny

První květen je každoročně dnem, kdy si připomínáme boj dělníků za důstojné pracovní podmínky, jehož výsledkem bylo ustavení osmihodinového pracovního dne. K jeho hlavním aktérům patřili i imigranti z Česka.

1.5.2017 v 12:37 | Karma: 16,31 | Přečteno: 500x | Společnost
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Biden nečekaně kývl na předvolební debatu. Kdykoli kdekoli, říká Trump

26. dubna 2024  22:27

Americký prezident Joe Biden se v pátek nechal slyšet, že by chtěl do debaty se svým předchůdcem...

USA mění systém pomoci Ukrajině: už ne sklad, ale zbraně přímo ze zbrojovek

26. dubna 2024  21:30

USA chystají dosud největší balík vojenské pomoci Ukrajině v přepočtu za více než 140 miliard...

VIDEO: Kdo nejlíp vříská? Soutěž v imitaci racků vyhrál malý chlapec

26. dubna 2024  20:36

Devítiletý Cooper Wallace z britského Chesterfieldu v neděli vyhrál čtvrté mistrovství Evropy v...

Ukrajinci se snaží před bojem utéct do Rumunska, v řece mnozí najdou smrt

26. dubna 2024  20:26

Tisíce Ukrajinců se od počátku ruské invaze pokusily překonat řeku Tisu na hranici s Rumunskem ve...

Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat
Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat

Téměř deset miliard korun – tolik jen za loňský rok poslaly pojišťovny lidem za úrazy, závažná onemocnění či úmrtí. Životní pojištění pomohlo za...

  • Počet článků 70
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2033x
:) :) :)