Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Jak synové vietnamských imigrantů přivezli pouliční módu do Hanoje

Anton a Honza nemají čas. Neustále zvoní jednomu z nich mobil. Asistují dělníkům, kteří se v rozestavěném obchodě proplétávají mezi prvními zákazníky. Instalují světla, dávají pokyny. Mezi stěhovacími kartóny čekají na výplatu zaměstnanci v křiklavě barevných teniskách a brýlích s obrovskými, černými obroučky. Dvojčata Anton a Honza otevírají prozatím největší ze sedmi poboček svého úspěšného obchodu s pouliční módou: Boo citi má být centrálou – s dvěma obchody, kavárnou a kancelářemi pro designéry a kreativce. „From dream to reality“ stojí na letácích Boo Citi.

Viet Hung, Viet Anh a jejich nově otevřené Boo CitiMartin Nejezchleba

 

To vše by nebylo natolik pozoruhodné, kdyby se Anton ve skutečnosti nejmenoval Viet Anh, Honza Viet Hung a svůj sen si neuskutečňovali v hlavním městě Socialistické republiky Vietnam. Před dvaceti lety odjeli se svými rodiči do Prahy, dostali české přezdívky, vystudovali základku a gympl. Rodiče se vrátili zpátky do Hanoje a Honza se spíš než střední odborné škole začal věnovat skejťáctví. „Měli jsme štěstí, že nám rodiče vždy umožňovali se realizovat, že nám nechali svobodu“, říká Honza při obědu v pouličním stánku. Připomíná, že toto v tradičně založených vietnamských rodinách nebývá normou a topí svůj smažený kus tofu v silně páchnoucí krabí omáčce.

 

Po dvou letech se ale otec – českou přezdívkou také Honza a jeden z nejaktivnějších členů hanojské Společnosti vietnamsko-českého přátelství – začal obávat o budoucnost svých synů a zavolal je zpět do staré vlasti. Nejdříve přijel Viet Anh, který se mezitím inspiroval svým bratrem a jako jeden z prvních začal pod přísným dohledem Vladimíra Iljiče Lenina předvádět triky na skejtu. Na rozlehlém náměstí před sochou komunistického vůdce se ve večerních hodinách setkává stále více fotbalistů, skejťáků i breakdancerů. Ti v silně přelidněné Hanoji, dusící se ve výfukových plynech všudypřítomných skútrů, jen obtížně hledají vhodná místa pro své koníčky. Anton rychle zjistil, že v třímilionové metropoli není kde nakupovat nová prkna a vhodnou pouliční módu. Když o rok později přijel Honza, půjčili si bratři od otce peníze a chybějící skateshop si zkrátka otevřeli sami: jmenuje se Boo (čti bú) a jeho logo tvoří profil krávy.

 

„Tak to celý začalo“, říká hubený Viet Anh, který se občas zarazí a ptá se po správném českém výrazu. „Postupně jsme přišli na nápad, že bychom chtěli dát mladým Vietnamcům nový impulz, jak módní, tak myšlenkový“. Tento třicátník má dnes na sobě stoprocentně bavlněné tričko vlastní značky Bo Sua: Stojí na něm vietnamské slovo pro já, srdce a kapka vody. „Nuoc lze přeložit buď jako voda, tedy symbol pro přírodu, nebo jako země, tudíž vietnamská vlast“, vysvětluje Honza s téměř dokonalým pražským přízvukem. Bratr Anton přikyvuje, brčkem saje poslední kapky zeleného čaje s ledem a prozrazuje, proč je právě toto tričko příznačné pro činnost jeho podniku. „Chceme Vietnamcům otevřít oči pro věci, na které zatím vůbec nemyslí: ochrana životního prostředí, společenská zodpovědnost a také hrdost na Vietnam.“ Najednou je jasné, co myslel Honza poznámkou o ambiciózních cílech bratra.

 

Když v roce 2003 otevřeli první Boo Skateshop, nacházel se Vietnam v období nejsilnějšího ekonomického růstu. V ulicích dříve ospalé Hanoje dnes rostou vysoké skleněné budovy a nákupní centra jak houby po dešti a blikající billboardy zahraničních značek bojují s propagandistickými plakáty socialistické strany o pozornost obyvatel. Rodí se tu i generace dětí stále širší střední vrstvy, která touží po individuálním modním stylu a životě. Právě tito náctiletí si oblíbili značku Bo Sua. „Je to naše vlastní značka a v překladu znamená něco jako kraví mléko, tedy produkt právě oné krávy z loga prvního obchodu.“

 

Bo Sua má dnes zhruba sto zaměstnanců, VJové hudební stanici YanTV nosí jejích trička. Různými projekty podporují vietnamskou pobočku světového fondu na ochranu přírody a vietnamské centrum pro vzdělávání o ochraně přírody. „Hlavní proud vietnamské společnosti má dnes jen jeden cíl: vydělat co nejvíce peněz. My chceme prostřednictvím kreativního designu a také naším chováním jako firma ukázat, že existují důležitější věci“, líčí svou vizi Viet Anh. Pro řadu zákazníků se přitom jedná o zcela cizí hodnoty a stane se, že když někdo dostane v obchodě Bo Sua svůj nákup do ekologické papírové tašky, vyžaduje v tropickém dešti osvědčené igelitky. Viet Anh a Viet Hung vědí, že je čeká ještě dlouhá cesta. Na ní si jednou chtějí splnit i další sen: „Zatím o tom nemluvíme, ale rádi bychom někdy otevřeli obchod v Čechách. Aby i Češi viděli, že my Vietnamci dokážeme vytvářet jedinečné oblečení a ne jen padělky západních značek.“

 

Článek vyšel ve zkrácené verzi v týdeníku Respekt, 19.září 2011.

 

Martin Nejezchleba žil od svých tří let v Německu. Vystudoval tam kulturní antropologii a mediální vědu. Před třemi lety re-migroval do své původní vlasti. V Praze pracuje jako redaktor a novinář na volné noze.

 

 

Autor: Migrace v souvislostech | neděle 25.9.2011 19:53 | karma článku: 12,87 | přečteno: 1948x
  • Další články autora

Migrace v souvislostech

Proč je stereotypní zobrazování menšin problém?

Přemýšleli jste nad tím, jaký vliv může mít nejen obsah, ale i jazyk použitý ve zpravodajství o migrantech? Zejména ve společnosti, jako je ta česká, kde nemá běžný občan téměř žádný kontakt s migranty či uprchlíky?

30.1.2018 v 11:22 | Karma: 9,29 | Přečteno: 1245x | Média

Migrace v souvislostech

Praha hledáčkem cizince

Když jsem, tehdy ještě v minulém století, Prahu navštívil poprvé, byla z toho láska na první pohled.

27.12.2017 v 10:00 | Karma: 20,96 | Přečteno: 766x | Fotoblogy

Migrace v souvislostech

Hassan Ali Djan: Příběh dítěte, které vyrostlo příliš brzy

Hassan Ali Djan pochází z Afghánistánu. Je autorem autobiografické knihy Afghánistán. Mnichov. Já. Ve své knize popisuje svůj odchod z Afghánistánu, tíživou cestu do Evropy a začátky v nové zemi, kterou časem přijal za svůj domov.

22.12.2017 v 10:00 | Karma: 11,99 | Přečteno: 653x | Kultura

Migrace v souvislostech

Mikuláš do každé vietnamské večerky

„A teď budou Češi říkat, že už jim bereme i jejich svátky a zvyky,” pronesl v položertu mladý vietnamský dobrovolník, který 5. prosince 2017 stál na rušné pražské ulici převlečený za čerta.

20.12.2017 v 14:00 | Karma: 29,30 | Přečteno: 1124x | Společnost

Migrace v souvislostech

Mezi Pegidou a kurzem němčiny: jak funguje integrace uprchlíků v Drážďanech?

Nejpozději od památného výroku kancléřky Merkelové „Wir schaffen das!“ (Zvládneme to!) se pohledy odpůrců migrace, ale také aktérů a organizací zabývajících se integrací v různých zemích Evropy upírají do Německa.

4.7.2017 v 18:34 | Karma: 13,15 | Přečteno: 1847x | Společnost
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Další případ zpožděné dodávky zbraní. Česká firma se soudí na Ukrajině

26. dubna 2024

Premium Vztahy mezi Českem a Ukrajinou nejsou vždycky idylické. Svědčí o tom soudní spor, na který narazila...

Světlušky mění válčení ve městech. Nové drony snížily počet padlých Izraelců

26. dubna 2024

Premium Jen několik decimetrů velký přístroj může znamenat revoluci městské války: minivrtulník, který...

Dva ruští vojáci se doznali k trojnásobné vraždě na Ukrajině

25. dubna 2024  23:07

V okupované části Chersonské oblasti na jihovýchodu Ukrajiny zadrželi dva ruské vojáky, kteří se...

Architektonickou cenu EU získal univerzitní pavilon, blízko byla i ostravská galerie

25. dubna 2024  21:23

Studijní pavilon Technické univerzity v německém Braunschweigu se stal vítězem prestižní...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 70
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2033x
:) :) :)